Tuesday, February 11, 2014

AZI LA PRIMĂRIE MÂINE LA PREȘEDINȚIE



Viitorul președinte al României ar trebui să fie un bărbat tânăr, echilibrat politic și de dreapta. Aceștia sunt indicatorii generali ai profilului viitorului șef al statului român aflați ca urmare a unei cercetări sociologice a INSCOP Research. Următorul preşedinte al României ar trebui așadar să fie de sex masculin (88,1% din respondenţi), mai tânăr (75,1%), echilibrat şi echidistant (69,8%), independent politic (51,1%) şi de dreapta (51,4%).

Din partea partidelor de dreapta, cele mai multe opţiuni favorabile pentru candidatura la prezidenţiale se îndreaptă spre Mihai Răzvan Ungureanu (22,9%), urmat de Cătălin Predoiu (13,4%) și de Emil Boc (8%).
În România, alegerile prezidențiale sunt programate pe 2 și 16 noiembrie 2014. Sondajul efectuat la comanda ziarului “Adevărul” în perioada 16-24 ianuarie 2014 a fost realizat pe un eşantion de 1.054 de persoane și are o eroare  ± 3%.

La începutul lunii octombrie 2013, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, în cadrul unei întrevederi cu jurnaliştii şi bloggerii din Republica Moldova, afirma că liderul 'Forţa Civică' din România, Mihai Răzvan Ungureanu, va fi candidatul dreptei româneşti la alegerile prezidenţiale. Eugen Tomac a spus că este convins că MRU va fi un mult mai bun preşedinte decât Victor Ponta sau Mircea Geoană. 

Dreapta românească, care trece acum printr-un proces de dezmembrare, la prezidențialele din toamnă, va fi pusă obligată să aibă un singur candidat. Partidul Democrat Liberal, care își revenise în sondaje și putea avea o voce distinctă la nominalizarea candidatului pentru prezidențiale a prins guturai și începe să piardă viteză. Gripa a apărut după ce Elena Udrea și o sumă importantă de parlamentari au plecat din PDL pentru a se înscrie în partidul președintelui Băsescu-Partidul Mișcarea Populară. 

Dezmembrarea dreptei românești pare a avea oarece similitudini cu fărămițarea Partidului Liberal din Moldova. Domnul Ghimpu, la fel ca și domnul Vasile Blaga, liderul democrat liberalilor din România, este pus în situația de a lăsa în prim planul reflectoarelor un bărbat mai tânăr, mai echidistant și mult mai echilibrat. Surse din interiorul Partidului Liberal confirmă faptul că, la viitorul congres, Dorin Chirtoacă va prelua conducerea acestei formațiuni politice.  Schimbarea de cadre de la vârful conducerii liberalilor moldoveni duce la dispariția motivației care a făcut posibilă apariția liberalilor reformatori. 

Președintele României,Traian Băsescu, cu ocazia ceremoniei de decorare a unui grup de deputați liberali și liberal – reformatori, pe 23 ianuarie, sugerat presei că nu a pierdut legătura cu cei din grupul liberal reformator.  „Am acordat cele mai înalte distincții oferite de statul român pentru faptul că limba română a devenit limbă oficială în stânga Prutului, acolo unde sunt frații noștri. A fost un moment important pentru mine, atunci când Curtea Constituțională a luat decizia ca limba română să fie limbă oficială. Acel moment l-am trăit singur, fiind în biroul meu. Totuși, nu am putut să nu împărtășesc această bucurie cu cei care au sesizat Curtea Constituțională. Am reușit s-o găsesc la telefon pe doamna Ana Guțu și pe Dorin Chirtoacă și ne-am bucurat împreună”, a menționat Traian Băsescu în cadrul ceremoniei.

Nu este prima dată când președintele român pronunță numele primarului de Chișinău. Simpatiile domniei sale față de domnul Chirtoacă sunt cunoscute. Nu m-aș mira dacă odată dispărut motivul separării celor două aripi liberale, să asistăm la unirea tuturor liberalilor din Republica Moldova. Evident cu Dorin Chirtoacă în frunte.




No comments:

Post a Comment