Wednesday, July 24, 2013

OMAR ȘI MIȘCAREA POPULARĂ



La București s-a lansat partidul președintelui Băsescu. Mișcarea Populară, care inițial a apărut ca organizație neguvernamentală, s-a transformat rapid în formațiune politică acaparând importanți lideri ai PDL. Marea majoritate a celor care se află în fruntea acestei formațiuni politice au candidat anterior pe listele electorale ale democrat liberalilor români.
 Liderii partidului nou creat au anunțat publicului că sunt partenerii domnului Băsescuși că se doresc a fi o alternativă a USL. Deci un partid de opoziție.  Apariția noii formațiuni politice nu este o surpriză. Mirarea clasei politice românești vine de la numirea lui Eugen Tomac la conducerea partidului. Alții erau cei care, pe vremuri,  aveau potențial de dauphin. La bursa politică, Neamțu sau MRU, aveau o cotă mult mai ridicată decât Tomac. De aceea, pentru comentatorii politici bucureșteni, deputatul de Basarabia rămâne o enigmă iar pentru românul obișnuit, un ilustru necunoscut.

Lucru firesc în condițiile în care mai mult de jumătate din cetățenii României își declarau în 2011 lipsa de interes pentru temele de pe agenda publică legate de Republica Moldova, iar 82% dintre ei îşi recunoșteau ignoranţa în privinţa acestui subiect.    

Potrivit sondajului din 2011,chiar dacă Republica Moldova are o importanţă simbolică specială, numai  şapte la sută dintre români au trecut vreodată Prutul. 

Nu sunt mirat deci că Eugen Tomac nu e puțin cunoscut observatorilor politici de la București. Unii dintre ei nu au fost la Chișinău niciodată. De asta nu au de unde ști că Tomac este un specialist în a atrage voturi.  Numirea domniei sale în fruntea Mișcării Populare, a apărut necesară pentru a acapara voturile românilor din străinătate.  

 Aceste voturi dar și  cele ale românilor din Republica Moldova au decis în 2009 soarta alegerilor prezidențiale din România. Alegerea președintelui Traian Băsescu a fost hotărâtă de diaspora.  Soarta lui Tomac a fost decisă de votul  basarabenilor.  Simpatia românilor din străinătate pentru Băsescu este explicată prin faptul că aceștia nu au suportat dureroasele și nepopularele consecințe ale reformelor implementate de Traian Băsescu și echipa domniei sale. 

Cine este Eugen Tomac? Este cel care a adunat peste 80 la sută din voturile cetățenilor români cu domiciliul în Republica Moldova. Este cel care a avut acces la datele cetățenilor moldoveni care au obținut cetățenia română. Este cel pentru care autoritățile moldovene au permis desfășurarea primei campanii electorale românești pe teritoriul statului moldovean. Dacă cetățenii români cu domiciliul în Republica Moldova ieșeau în număr mai mic la vot, șansele lui de a termina câștigător cursa electorală, scădeau, dar la scrutinul din acest an s-a înregistrat cel mai mare număr de participanți la vot – aproximativ 13 700.  

Mișcarea Populară s-a lansat la câteva zile după aducerea în România a lui Omar Hayssam. Presa română așteaptă senzaționale dezvăluiri din partea acestuia.
Hayssam este singurul cetățean român trimis la închisoare sub acuzația de terorism. În 2007 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în dosarul răpirii celor trei jurnaliști romani în Irak în 2005.  Sirianul a fost unul dintre finanțatorii socialiștilor români, invitat mereu in grupul afaceriștilor care-l însoțeau pe fostul președinte Ion Iliescu în turneele sale externe. Omar Hayssam a fost inculpat aproape imediat după răpirea jurnaliștilor în Irak, cu probe, dar în 2006, când a fost eliberat pentru o operație de cancer, a reușit să fugă în Siria. Aducerea lui în România a durat șapte ani. Potențialele sale destăinuiri pot arunca în aer clasa politică de la București.

După aducerea lui pe teritoriul statului român, se pare că între serviciile inteligente controlate de președintele Băsescu și cele loiale premierului Victor Ponta ar fi început o adevărată competiție. Pentru declarațiile lui Omar. Unele pentru a-l face să tacă, altele pentru a-l face să vorbească. În funcție de câștigător vom afla cui la București, aparține cu adevărat puterea. 

Mișcarea Populară ar putea fi beneficiarul acestei puteri.


No comments:

Post a Comment